Clervaux

Het verblijf vond deze keer, net als in februari, plaats in Clervaux. Dit stadje, het meest noordelijke van Luxemburg, ligt in een mooie vallei omgeven door beboste heuvels. Heerlijk om rond te wandelen of fietsen. Een andere reden om voor Clervaux te kiezen is het, daar aanwezige kasteel met daarin het Oorlogsmuseum, het maquettemuseum en "The Family Of Man". Aangezien het in februari niet mogelijk was dit alles te bezoeken (het kasteel en de musea zijn dicht van december tot en met maart) wilde ik er nu absoluut naar toe.


Fontein Clervaux

Hotel

Het hotel is dit keer Hotel Du Commerce geworden. Dit hotel ligt aan de rand van het autovrije centrum van Clervaux, en heeft uitzicht op het kasteel. Het was in het hotel niet al te druk, dus aan de ene kant lekker relaxen maar aan de andere kant was er 's avonds in het cafe ook heel weinig te doen helaas.

Wat wel heel lekker was, was de mogelijkheid om te zwemmen. Het hotel heeft, zoals de meeste hotels in Clervaux, een eigen binnen bad. Dus iedere ochtend en avond even een half uurtje zwemmen was ideaal, zeker gezien de rust in het hotel. Een eigen zwembad lijkt me toch wel wat moet ik zeggen.


Uitzicht vanuit mijn hotelraam

Kasteel en musea

Een groot deel van de beslissing om weer naar Clervaux te gaan komt doordat ik het kasteel en de daarin gevestigde musea nog bezoeken wilde. Zeker "The Family Of Man" moest ik van mezelf absoluut zien. Dit is een grote permanente fototentoonstelling, gemaakt van foto's uit de hele wereld, die als doel heeft de mens aan zichzelf uit te leggen. Ik vond de tentoonstelling zeer indrukwekkend en wil er zeker nog een keer naar toe.

De collectie van het oorlogsmuseum gaat vooral over de bezetting door de Duitsers in de 2e wereldoorlog en de slag om de Ardennen in 1944. Het bevat een redelijk collectie die in een kleinere ruimte is gepropt. De topstukken zijn in mijn ogen de Amerikaanse tank en het Duitse kanon die voor het kasteel staan.

In het maquettemuseum zijn maquettes te vinden van veel dorpen in Luxemburg die een kasteel hebben. De maquettes zijn goed gemaakt en geven daardoor een mooi overzicht over de kastelen en de omliggende gebouwen. Dit is een leuke blik die je niet krijgt als je een kasteel bezoekt. Toen ik het museum bezocht was men aan het verbouwen, hierdoor waren er een aantal lege zalen en ook alle maquettes waren niet helemaal compleet. Dit deed gelukkig niets af aan het geheel.